Fedezd fel a legjobb 8 mézhelyettesítőt sütéshez és főzéshez – Mindmegette.hu Ha valami édes ízre vágysz, de elkerülnéd a mézet, számos alternatíva áll rendelkezésedre, amelyek ízletesen helyettesítik azt. Cikkünkben bemutatjuk azokat a mézhelyettesítőke

Sütés közben ráeszmélhettél, hogy otthon nem található méz? Vagy talán csak egy könnyen elérhető vegán alternatívát keresel a méz helyett? Esetleg a méhpopulációk védelme miatt aggódsz? Bármilyen indokra is hivatkozol, ha szeretnéd a mézet valamilyen más összetevőre cserélni, itt vagyunk, hogy tippeljünk, mivel helyettesítheted a mézet!
A méz egyre inkább népszerű választássá válik az összetevők között, különösen a "cukormentes" receptúrák világában. Fontos azonban észben tartani, hogy a méz nem feltétlenül diétás megoldás. Ha a testsúlyodra ügyelsz, érdemes óvatosan bánni ezzel a ragacsos csodával. A mértékletesség kulcsfontosságú: napi 1-2 teáskanálnyi mennyiség nemcsak hogy nem árt, de ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, valamint természetes antibakteriális tulajdonságokkal is bír. Érdemes tehát beillesztened az étrendedbe. Ugyanakkor sokan keresnek más alternatívákat a méz helyett, hogy változatosabbá tegyék édességfogyasztásukat.
Bár a méz számos jótékony hatással bír, a mértéktelen fogyasztása – akárcsak a cukor – súlygyarapodáshoz vezethet, és növelheti a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szívbetegségek kockázatát is. De mégis, mivel helyettesíthetjük a mézet? Íme néhány alternatíva:
A datolyapaszta vásárolható készen is, de otthon is könnyedén el lehet készíteni: egyszerűen áztasd be a kimagozott datolyát gyümölcslében vagy vízben körülbelül egy órára, majd használd a konyhai robotgépet a pépesítéshez. Ha a keverék túl sűrűnek tűnik, bátran adj hozzá egy kis folyadékot ízlés szerint! Ez a finom, édes paszta nemcsak süteményekhez, hanem különösen csokoládés édességekhez is remek alternatíva méz helyett. Emellett gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így tápláló választás is.
A kókusznektár egy igazán különleges és semleges édes ízvilággal rendelkező mézpótló, amelynek sokoldalúsága meglephet. A kókuszvirág nedvéből készült nektár gazdag B- és C-vitaminokban, ásványi anyagokban és 17 aminosavban. Alacsony glikémiás indexének köszönhetően hosszabb ideig biztosít teltségérzetet más édesítőszerekkel szemben, és segíthet a fogyásban is. Cukorbetegek és magas koleszterinszinttel küzdők is bátran használhatják. Ne felejtsd el keresni a pálmaolajmentes változatokat!
A barnarizs-szirup egy ízletes és sokoldalú vegán, gluténmentes alternatíva a folyékony cukrok világában. Kiválóan alkalmas sütéshez és főzéshez egyaránt. Bár magnéziumot, mangánt és cinket tartalmaz, nem tekinthető egészségesnek. Textúrája ragacsosabb, íze pedig lágyabb, mint a mézé, így tökéletes kísérője lehet kávénak vagy teának. Ha sütikben méz helyett alkalmazod, érdemes legalább 25%-kal több barnarizs-szirupot használni, hogy elérd a kívánt édesítési szintet.
A melasz egy rendkívüli melléktermék, amely a cukornád és a cukorrépa feldolgozása során keletkezik. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, különösen a fekete melasz kiemelkedő vasforrásként szolgál. Érdekessége, hogy nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést, zsírt nem tartalmaz, és alacsony kalóriatartalma miatt is népszerű választás. Ez a sötét, gazdag ízű szirup remek kiegészítője lehet süteményeknek és desszerteknek, például az angolok klasszikus karácsonyi pudingjának elengedhetetlen hozzávalója. Mivel nem kristályosodik és nem csomósodik, ideális alapanyag cukormázak és krémek készítéséhez is.