Ha egy pohár vízhez tengeri sót adsz, és aztán megiszod, a tested számos izgalmas reakcióval válaszolna. Először is, a sóban található ásványi anyagok, mint a magnézium és a kálium, segítenek a sejtek elektrolit-egyensúlyának fenntartásában. Az ivás során

Szakértők árulták el, milyen hatással lehet a testünkre a tengeri sós víz

A TikTokon manapság több százezer embert vonzanak azok a videók, amelyek a tengeri só, különösen a kelta tengeri só, vízhez való hozzáadásának jótékony hatásait népszerűsítik. A Vogue magazinban Farzanah Nasser táplálkozási szakértő és Hannah Alderson táplálkozási és hormonális szakértő osztotta meg véleményét arról, hogy a divatos tengeri sós víz rendszeres fogyasztása milyen hatással lenne a szervezetünkre.

Farzanah Nasser elmondja, hogy a kelta tengeri só, amely Franciaország tengerparti területeiről származik, finomítatlan formában érkezik hozzánk. Miután a tengervíz elpárolog az agyagos medencékben, a só kinyeréséhez fa gereblyéket használnak, így a feldolgozás mértéke minimálisra csökken. "A kelta só különleges világosszürke árnyalata az ásványi anyagok gazdag összetételének köszönhető, amelyek a sóban és az agyagban találhatók" – teszi hozzá.

A kelta só ásványi összetétele, származása, megjelenése és nátriumtartalma jelentősen eltér a hagyományos konyhasótól - hívja fel a figyelmet a szakértő. Bár gyakran hallhatunk arról, hogy a benne található nyomelemek kedvezően befolyásolják emésztésünket és bőrünk fényét, valójában ezek mennyisége elhanyagolható. Nasser véleménye szerint a kelta só jótékony hatásait leginkább akkor élvezhetjük, ha egy pohár vízzel együtt fogyasztjuk.

Hannah Alderson megállapítása szerint sok embernek érdemes odafigyelnie. "A fokozott sófogyasztás a vérnyomás emelkedéséhez vezethet, és jelentős terhet ró a szívre és a vesékre" - hívja fel a figyelmet. Úgy véli, hogy már azelőtt könnyen túlléphetjük a javasolt napi nátriummennyiséget, hogy egyáltalán sót adunk az étkezéseinkhez.

A nátrium-klorid, vagyis a konyhasó ajánlott napi mennyisége felnőttek számára legfeljebb 6 gramm naponta, ami körülbelül egy teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Ez 2,4 gramm nátriumot jelent. A legtöbb egészséges ember számára tehát egy csipetnyi kelta tengeri sót adni egy pohár vízhez valószínűleg nem ártalmas, de.

A kelta tengeri só vízhez való keverésének előnyei szerinte csupán lehetőségek, amelyek a legjobb forgatókönyvekben is csupán spekulációk maradnak. "Elképzelhető, hogy hozzájárulhat a hidratáltság javításához és az elektrolit-egyensúly fenntartásához, de az ügyben még nem született végleges ítélet" - hangsúlyozza. "Fontos figyelembe venni a túlzott sófogyasztás kockázatát is" - teszi hozzá.

Összességében tehát a szakértők szerint nem beszélhetünk csoda-italról, azonban a legtöbb ember számára nem ártalmas, ha egy kis csipet kelta tengeri sóval elkevert vizet fogyaszt naponta egyszer.

Related posts