Ezzel a technikával jelentősen meghosszabbítható a banán frissessége.
A banán rendkívül hajlamos a gyors érésre, különösen akkor, ha nagyobb mennyiséget vásárolunk belőle, és a gyümölcstálban pihen. Ennek következtében gyakran előfordul, hogy mire sorra kerülne az elfogyasztása, már megbarnul és pépes állapotba kerül. Azonban van egy egyszerű tárolási trükk, amellyel jelentősen meghosszabbíthatjuk a banán frissességét, így elkerülhetjük a kidobást - számolt be erről az Express.uk.
Élelmiszer-szakértők egyetértenek abban, hogy a banán frissen tartásának egyik leghatékonyabb módja, ha a szárát alufóliával vagy folpackkal körbetekercseljük. Ez a praktikus trükk jelentősen lelassítja az érési folyamatot, ugyanis az alufólia képes megkötni az etiléngázt, amely a szárból szabadul fel, és kulcsszerepet játszik a gyümölcs érésében. Így a banán tovább megőrzi frissességét, és hosszabb ideig élvezhetjük ízletes édességét.
A Food Republic szakértői szerint "a banán az egyik legnagyobb etiléngáz-termelő gyümölcs, amely érés közben nagy mennyiségű gázt bocsát ki a szárán keresztül. Az alufóliával történő becsomagolás segít ezt a gázt visszatartani, így az nem jut ki a levegőbe, és nem gyorsítja fel az érési folyamatot".
A banánok tárolására érdemes külön figyelmet fordítani, hiszen más gyümölcsöktől távol érdemes őket elhelyezni. Ennek hátterében az etiléngáz áll, amelynek hatására a közvetlen közelükben lévő gyümölcsök – mint például az alma, a körte vagy a golgotavirág – gyorsabban érnek, és így hamarabb megromlanak. Érdekes módon a citrusfélék, mint a narancs és a citrom, nem reagálnak az etiléngázra, ezért ezeket bátran tárolhatjuk a banánok társaságában.
A szakértők szerint érdemes a banánokat banánhorogon tárolni, mivel ez segít megelőzni a gyümölcsök zúzódását, amelyek akkor fordulhatnak elő, ha egymásra helyezzük őket. Így a banánok frissessége is tovább megőrizhető.