Költséghatékony ital, amely segít mérsékelni a vérnyomást és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

A céklalé egy igazi elixír, amit érdemes beiktatnunk mindennapjainkba. Szakemberek szerint rendszeres fogyasztásával csökkentjük a magas vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát is. Nézzük, mit tud még ez a különleges zöldségital, és ha esetleg nem szeretjük, mit ajánlanak helyette!

Egy tanulmány szerint n A cékla gazdag nitrátban, amely kulcsfontosságú szerepet játszik egyes testfunkciókban és összefüggésbe hozható a vérnyomás csökkentésével és az erek egészséges működésével. Az Exeteri Egyetem kutatói úgy vélik, a szájban lévő baktériumok megváltozása révén pozitív hatással lehet a szív egészségére is.

A kutatás résztvevői rendszeresen fogyasztottak nitráttartalmú céklalevet, majd a kutatók ezt követően nitrátmentes placebót adtak nekik. A céklalé hatásait vizsgáló elemzések során kiderült, hogy a prevotella nevű szájbaktériumok mennyisége jelentősen csökkent, míg az egészségre kedvező hatású baktériumok, mint például a neisseria, számának növekedését figyelték meg.

Azok a résztvevők, akik a vizsgálat elején magasabb vérnyomással rendelkeztek, jelentős javulást tapasztaltak a nitráttartalmú céklalé fogyasztása után, hiszen vérnyomásuk alacsonyabb értékekre csökkent. Ezzel szemben a placebo alkalmazása nem hozott hasonló eredményt, és az ő vérnyomásuk nem változott.

"Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a nitráttartalmú ételek úgy változtatják meg a száj mikrobiomját, hogy az idősebb embereknél csökken a gyulladás és a vérnyomás. Ez utat nyithat nagyobb tanulmányok elvégzéséhez, amelyek az életmódbeli tényezők és a biológiai nem hatását vizsgálhatják az étrend-kiegészítők nitráttartalmára adott reakciókban." - idézi a tanulmány társszerzőjének, Andy Jones professzornak a szavait az Express.

A tanulmányba összesen 39, 30 év alatti alanyt és 36, 60-70 év közötti felnőttet vontak be, akik két héten át tesztelték az egyes italok összetételét. A kutatók a száj mikrobiomjában mindkét korcsoportban változásokat észleltek, de a vérnyomás csak az idősebbek esetében változott.

A nitráttartalmú étrend kedvező hatásait már hosszú ideje ismerjük, különösen az idősebb korosztály számára. Az öregedés folyamán a szervezet kevesebb nitrogén-monoxidot termel, ami gyakran magas vérnyomással párosulhat. Ez a jelenség pedig szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet, például szívrohamhoz vagy stroke-hoz. Anni Vanhatalo professzor, a kutatás vezetője, hangsúlyozta, hogy az idősebb felnőttek számára a nitráttartalmú zöldségek, mint a céklalevél, kiemelkedően fontosak lehetnek az egészség megőrzésében, és hosszú távon jelentős előnyöket nyújthatnak. Ha azonban nem rajongunk a cékláért, bátran választhatunk más nitráttartalmú zöldségeket is, például spenótot, rukkolát, édesköményt, zellert vagy kelkáposztát.

Related posts