Így készíti el a hortobágyi ízeket Tóth József, az örökös pásztor, aki fél évszázados tapasztalatával osztja meg titkait.

Mind a tíz ujjunk megnyaltuk. Tóth József, Hortobágy örökös pásztora avatott be a legtökéletesebb birkapörkölt titkába.

Több mint ötven évig dolgozott juhászként, és ha újra kezdhetné, ma sem döntene másképp, pedig, ahogy mondja, ez a munka rengeteg lemondással jár. Balmazújvároson született, egész életét a Hortobágyon töltötte, és szinte még gyerekként csöppent bele a pásztorok világába, ahol nemcsak az állatokról való gondoskodást tanulta meg, hanem a főzés tudományát is elsajátította, például a bográcsban készült ételek elkészítését, amelyeknek éppen most van itt a szezonjuk.

A hortobágyi pásztor pályafutása egy ínycsiklandó rántottával indult, amely nemcsak az étkezés, hanem a hagyományok és a helyi ízek ünnepe is volt.

Tóth József, a Hortobágy örökös pásztora, 1968-ban, mindössze tizenöt évesen lépett be a pásztorok világába. Az általános iskola elvégzése után juhásztanuló lett, és ettől kezdve a pásztorkodás töltötte ki életét. Kezdetben az állami gazdaságban dolgozott, később pedig egy nonprofit kft. kötelékébe került, ahonnan két évvel ezelőtt, 69 éves korában vonult nyugdíjba. Gyerekkorában már világosan látta, hogy a sorsa a pásztorélethez kötődik.

- felidézte a múltat.

Mint mondja, nemigen ismer olyan pásztort, aki az évek során ne tanult volna meg főzni - Az élet, az egyedüllét a pusztában ugyanis még azokat is rákényszerítette erre, akik amúgy talán sohase vettek volna a kezükbe fakanalat. A pásztornak sokszor kell éjszaka vagy ünnepnapokon dolgoznia, és gyakran előfordul, hogy két-három napig kint van a nyáj mellett, de enni olyankor is kell.

- osztotta meg a Cívishír munkatársaival.

- Aztán megtanultuk, hogyan kell paprikás krumplit, lebbencslevest főzni, utána jöhetett a slambuc, néha pedig került egy kis birkahús is, amiből pörkölt lett. Ellestük az öreg pásztoroktól a főzés tudományát. Eleinte persze nem minden sikerült, de éhesek voltunk, hát megettük; inkább, mint a felvágottakat... Szép lassan belejött az ember, most meg már rutin ezeknek az étkeknek az elkészítése - felidézte a múltat.

Related posts