Lehet, hogy eddig tévesen informálódtál. Az olajjal való sütés után ezt fontos lépést érdemes megtenni.

Dobd ki a kommunális hulladékba, vagy vidd el olajgyűjtő pontra

Az olajban sütés igazi élvezetet nyújt – a ropogós rántott hús, az ínycsiklandó fánkok és a mennyei sült krumpli mind-mind elvarázsolnak minket. De mi a teendő az olajjal, miután befejezted a sütést? Ne fesd magad kétségbe, segítek neked, hogy a legjobb módon tudd kezelni!

Először is várd meg, hogy az olaj teljesen kihűljön! Ha még forró, könnyen megégetheted magad, vagy kárt tehetsz az edényekben, csövekben.

Ha az olaj még nem égett meg, és nem található benne túl sok ételmaradék, akkor bátran leszűrheted egy tiszta edénybe, így később újra felhasználhatod. A szennyeződések eltávolításához használj egy finom szűrőt vagy gézt, hogy az olaj tiszta és szűrt maradjon.

Az olaj csatornába történő öntése súlyos gondokat idézhet elő – elzárhatja a lefolyót, és komolyabb zavarokat okozhat a csatornarendszer működésében is.

Öntsd az olajat egy zárható műanyag vagy üvegedénybe, aztán helyezd el a kommunális hulladék között. Még jobb megoldás, ha eljuttatod egy olajgyűjtő pontra, hiszen ezzel hozzájárulsz az újrahasznosításhoz!

Az olajmaradványok eltüntetése sosem egyszerű feladat, de néhány trükk segítségével megkönnyítheted a dolgod. Egy kis mosogatószer és forró víz kombinációja máris sokat segíthet! Ha a zsír különösen makacs, érdemes kipróbálni egy keveset az ecetből vagy szódabikarbónából – ezek a természetes csodaszerek igazán hatékonyak lehetnek!

Ha így bánsz a sütőolajjal, nem csupán a konyhád véded, hanem a környezetedet is óvod!

Related posts