Rákkeltő anyagok az egészséges táplálkozásban? - Meglepő tények az ételekről, amelyek fokozhatják a rák kockázatát - Life

Az egészséges táplálkozás körébe tartozó különféle élelmiszerek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyekről a kutatók úgy vélik, hogy felgyorsíthatják a daganatok növekedését. A rákkeltő anyagok olyan ételekben találhatóak meg, amelyeket sokan napi szinten fogyasztanak nagy mennyiségben.
A tojás, a tofu, a különböző magolajok és a diófélék gazdag forrásai az Omega-6 zsírsavaknak, amelyek létfontosságúak a szervezet számára, mivel azt a testünk nem tudja előállítani. Az Omega-6 és Omega-3 zsírsavak közötti megfelelő egyensúly megőrzése kulcsfontosságú a megfelelő agyi fejlődéshez, a csontok egészségének fenntartásához, az anyagcsere optimalizálásához, és számos más alapvető testi funkcióhoz. Fontos megemlíteni, hogy ezek az élelmiszerek nem tartalmaznak rákkeltő anyagokat.
A szervezetünknek csupán kis mennyiségű szívbarát zsírsavra van szüksége, így az orvosok ajánlása szerint érdemes omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket, mint például lazacot, más olajos halakat és dióféléket beiktatni étrendünkbe. Ezzel szemben az omega-6 zsírsavak jellemzően a főzéshez, valamint a feldolgozott és gyorsétterem kínálatában elérhető növényi olajok formájában találhatóak, és sajnos sokan túlságosan nagy mennyiségben fogyasztják őket nap mint nap.
A nyugati táplálkozási szokások gazdagok linolsavban, egy omega-6 zsírsavban, amelyet összefüggésbe hoznak a gyulladásos folyamatokkal és a rákos megbetegedések előrehaladásával. A Weill Cornell Medicine kutatócsoportja szerint ez a zsírsav hozzájárulhat a rákos sejtek növekedéséhez és szaporodásához. A kísérleteik során a tudósok szándékosan mellráksejteket injektáltak egerekbe, majd az egyik csoportot sáfránymagolajjal táplálták, amely gazdag linolsavban. Az eredmények azt mutatták, hogy az olajjal táplált egerek daganatai lényegesen gyorsabban fejlődtek, mint azoké, akik nem kaptak linolsavat tartalmazó táplálékot, így alátámasztva a nyugati étrend potenciális veszélyeit.
Kutatásuk során kiderült, hogy a linolsav képes aktiválni az mTORC1-et - a sejtek "irányítóközpontját", amely eldönti, hogy növekedjenek, osztódjanak vagy fehérjéket termeljenek. Az agresszív mellrákban a felesleges linolsav túlstimulálja az mTORC1-et, és ezzel elősegíti a tumor növekedését. Dr. John Blenis, a tanulmány vezető szerzője, a Weill Cornell Medicine rákkutatója elmondta: