Tudósok felfedték a titkot, amiért a hagymák vágása közben könnyek szöknek a szemünkbe.
A vöröshagyma - ez a szerény, de a konyhák igazi alappillére - évszázadok óta képes könnyeket csalni az emberek szemébe. Tutanhamon sírjában is felfedeztek hagymát, ami azt bizonyítja, hogy e zöldség iránti szeretetünk és szenvedésünk évezredek óta tart. De miért is fakasztanak könnyeket a hagyma aprítása közben? A válasz most végre tudományos magyarázatot nyert - és meglepően izgalmas!
A természetes könnygáz rejtélye: Fedezd fel a természet csodáját!
A hagyma sejtjeiben egy különleges vegyületcsoport, a kéntartalmú aminosav-szulfoxidok találhatóak. Amikor a hagymát felvágjuk, a sejtek megsérülnek, és ezek az anyagok érintkezésbe kerülnek egy enzimmel. Ez a kémiai kölcsönhatás szin-propántiál-S-oxid képződéséhez vezet, amely a levegőbe kerülve eljut a szemünkhöz. Ott a könnyek víztartalmával reakcióba lépve kénsavvá alakul, ami a jellegzetes csípős érzést okozza.
Ez a vegyület nem véletlenül alakult ki: a hagyma ezzel védekezik a kártevők ellen. Ha valaki belekóstol - akár egy állat, akár az ember -, az irritáló gáz elriasztja a támadót.
A Cornell Egyetem kutatói azonban új felfedezést tettek, amikor azt vizsgálták, hogyan jut a levegőbe ez az irritáló anyag a hagyma vágásakor: nemcsak a gáz, hanem apró folyadékcseppek is felelősek a könnyezésért! Nagy sebességű kamerákkal figyelték meg, mi történik, amikor a kés áthatol a hagyma húsos rétegein.
A hagyma belső felépítése miatt a vágás pillanatában a sejtek közötti folyadék nyomás alatt kispriccel, akár másodpercenként 30-40 méteres sebességgel. A levegőben ezek a cseppek tovább aprózódnak, és végül elérik a szemünket.
Felfedték, miért csordulnak könnyek a szemünkben, amikor hagymát aprítunk - Kép: Pixabay
Az éles kés a titok nyitja
A kutatók megfigyelései alapján a tompa késekkel való hagymavágás jelentősen fokozza a problémát. Egy tompa élvastagsággal rendelkező kés, amelynek vastagsága 10-12 mikrométer, akár negyvenszer több irritáló cseppet is képes kibocsátani, mint egy borotvaéles, mindössze 0,9 mikronos penge. Az éles kés használata kevesebb nyomást igényel, így lényegesen kevesebb irritáló anyag kerül a levegőbe. Tehát, ha el akarjuk kerülni a könnyezést, mindig érdemes éles kést választani a hagymák feldolgozásához!
Forrás: ng.24.hu



