Mostantól kezdve minden szombaton felfordulás vár ránk a Fény utcai piacon, ahol a kolbászforradalom lángra lobban!

A FERKO Kolbászműhely és a kolbászműveletek mestere, A Büfé, közösen megnyitotta kapuit a Fény utcai piacon, ahol mostantól minden szombaton felfedezhetjük és megvásárolhatjuk a különleges és ínycsiklandó kolbászaik széles választékát. A hagyományos magyar ízek mellett olyan izgalmas fűszerezésű kolbászokat is kóstolhatunk, mint a marokkói, mexikói és thai. Minket teljesen elvarázsoltak ezek az egyedi ízélmények!

A FERKO Kolbászműhely igazi ikon lett a kolbász világában, közel két évtizede formálja a hazai ízek palettáját. Feri, a kolbászmester, hosszú éveken át külföldön építette fel vállalkozását, ahol a kolbászok iránti szenvedélye egy új dimenziót nyert. Nemrégiben azonban hazatért, és vele együtt a különleges portékái is, amelyek már régóta elbűvölték a magyar gasztronomák szívét. A közösségi médiában számosan követték őt, köztük az A Büfé alapítója, Nagy Sanya is, aki szintén a kolbászok szerelmese, de kínálatában más finomságok is szerepelnek. Amikor Sanya értesült Feri hazatéréséről, azonnal felkereste őt, hogy közösen indítsanak egy kolbászstandot a Fény utcai piacon. Feri örömmel igent mondott a felkérésre, hiszen a közös munka mindig izgalmas kihívás. Az indulás időpontját optimálisan választották meg: az adventi időszakra. Így mostantól a fergeteges ízek és a hagyományos kolbászok varázsa várja a vásárlókat, akik szeretetteljesen készülhetnek a karácsonyra, miközben felfedezik a FERKO különlegességeit.

Képzeld el, hogy egy sajtos- és egy sonkáspult között állsz. Az illatok és a színek keverednek, a friss sajtok és a zamatos sonkák fenséges látványa körülvesz. A srácok november 22-én éppen nem lesznek ott, de a többi szombaton mindig ott várnak, hogy együtt élvezzétek a finomságokat. A választék lenyűgöző, és minden falat egy új ízélményt kínál. Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy felfedezd a sajtos és sonkás pultok világát!

A FERKO Kolbászműhely és A Büfé kolbászai között csupán egy apró eltérés fedezhető fel: Sanya kolbászai szuvidáltak, tehát félig már elkészítettek, míg Feri kolbászai teljesen nyersek. Azonban mindketten hasonló koncepciót követnek, sőt, nem véletlen, hogy a standjaik közelében találkoztak – hiszen a közös szenvedély és a minőség iránti elkötelezettség vezérli őket.

és egyfelől visszatérnek a gyökerekhez, a régiek jóval kötetlenebb kolbászkészítési szokásához, másfelől szabadjára engedik a fantáziájukat.

Persze jórészt disznóhúsból építkeznek, az ízek természetességére támaszkodnak meg bátran használnak bármilyen fűszert, valamint fűszernövényt, ami a kertben csak megterem, a minőségre és az ízek harmóniájára törekednek. De a legegyszerűbb, ha kóstol az ember, vagy ha összeveti az ún. hagyományos magyaros kolbászt Feri vagy Sanya magyaros kolbászaival. Érezhető lesz a különbség, ég és föld, az ízek és a kolbászok állaga magáért beszél majd. Hogy kinél milyen kolbász kapható, nem soroljuk fel, mindenki jobban jár, ha inkább szétnéz a két kolbászműhely, a FERKO meg A Büfé weboldalain, ahol megnézheti a kolbászrepertoárt és arról is tájékozódhat, mi mindent töltöttek bele a kolbászmesterek. És aztán azzal is szembesülhet, hogy a magas minőség nem mindig jár együtt az aranyárral, mindkét kolbászműhely árai megfizethetők.

Vilisics Feri, a FERKO megálmodója, alapítója és mesterszakácsa, nem más, mint egy büszke magyar, aki a sors furcsa fintorának következtében Finnországban alapította meg kolbászműhelyét. Biológiai tanulmányai után az Állatorvostudományi Egyetem falai között kezdett dolgozni, amikor is egy lehetőség nyílt számára a Helsinki Egyetemen, ami családjával együtt a skandináv országba vezette őt. Ott eltöltött másfél évtized alatt nemcsak a nyelvet sajátította el, hanem a finn kultúrát is magáévá tette. Bár a tudományos karrierje nem a tervek szerint alakult, Feriben mindig is élt a gasztronómia iránti szenvedély. Emlékei között felidéződtek az egyetemi évei, ahol fergeteges kolbásztöltő bulikat rendeztek – ezek az élmények inspirálták arra, hogy újra felfedezze a kolbászok világát. Így, a mulatságok szellemében, Feri elhatározta, hogy a tradíciókhoz híven, de újraértelmezve, a kolbásztöltés mesterségét saját keze munkájával eleveníti fel.

Feri újra belevetette magát a kolbászkészítés izgalmas világába, és nem sokkal később úgy döntött, hogy életre hív egy pop-up lakáséttermet. Itt a kolbászok mellett számtalan más finomságot is kóstolhattak az érdeklődők. A kolbászok olyan népszerűségnek örvendtek, hogy Feri gyorsan üzlettárs után nézett, és közösen megnyitották a kapuikat Helsinki szívében. Az étterem hamarosan a város egyik legfelkapottabb helyévé vált, amit Feri csak így jellemzett: igazi hipster paradicsom. A kínálat három az egyben koncepcióra épült: a vendégek különleges fűszerezésű, a hagyományos ízeket ötvöző, mégis egyedi grillkolbászokat kóstolhattak, miközben kézműves söröket kortyolgattak, és a falakra akasztott műalkotásokban gyönyörködtek – hiszen a hely igazi galériaként is funkcionált. Feri nemcsak az ízekkel, hanem a látvánnyal is szerette volna elvarázsolni a vendégeket, így minden egyes részletre odafigyelt.

Aztán újabb izgalmas fordulat következett: magánéleti okok miatt hazaköltözött, és itthon újra kezdte a munkát. Jelenleg az V. kerületi Cukor utcában működik a műhelye, ahol a kolbászok nem csupán készülnek, hanem a neten is megrendelhetők. Itt egy rendezvényhelyszín is helyet kapott, ahol workshopokat és különféle eladásokat terveznek. Szombatonként pedig a Fény utcai piacon is találkozhatunk Sanyával és a kolbászokkal, ami igazi csemege a helyiek számára. A FERKO kolbászok különlegessége abban rejlik, hogy Feri megközelítése radikálisan eltér a hagyományos kolbászkészítőkétől. Mivel nem a hentesiparból érkezett, hanem a fogyasztók világából, ez jelentősen befolyásolja kreativitását: nem kötik gúzsba a merev szabályok. Egyetlen kérdés foglalkoztatta: milyen sokféleképpen lehet megújítani ezt a viszonylag konzervatív formát? Feri pedig ebben hatalmas szabadságot érzett. Finnországban egy év alatt 40 különböző kolbászt alkotott, hazatérve pedig 15-16 ízesítést hozott magával, ami igazán izgalmas ízvilágot ígér.

Annyi műhelytitkot elárulhatok magammal kapcsolatban, hisz máskor is elárulok ezt-azt, hogy Nagy Sanyát régóta ismerem. Úgy ismerkedtünk meg, hogy kollégák voltunk egy reklámügynökségnél: ő az ügyfélkapcsolati csapatot erősítette, én pedig a kreatívot. Már akkor feltűnt erős vonzalma, valamint érzéke a gasztronómiához, és minél jobban megismertem, annál kevésbé értettem, hogy mit keres a reklámiparban. Amit aztán mindketten otthagytunk, és ő ezt követően kezdett egyre több időt foglalkozni a gasztronómiával. Sanya gasztró iránti érdeklődése már azelőtt megszületett, hogy mi megismerkedtünk egymással. Korábban Angliában élt, ahol szintén a reklámiparban dolgozott, de szabadúszóként, így kénytelen volt mellette csinálni valami mást is: dolgozott éttermekben és szendvicsbárokban, és barista is volt. Így nem csoda, hogy megfertőződött a gasztronómiával. Aztán hazatért Magyarországra, első körben Budapestre, és egyre inkább elmerült az étel- és italkészítés tudományában.

Sanya hosszú évekig a főváros forgatagában élt, ahol számtalanszor élvezhettem a Pancs - Gasztroplaccon, az Élesztőház udvarán található ínycsiklandó ételeit. Tavaly év végén, körülbelül egy éve, új kihívásba fogott: elkezdett kolbászt készíteni. Ahogy korábban a FERKO kolbászok kapcsán említettem, az ő kreatív megközelítése is mentes a szigorú keretek közé szorítástól, így szabadon szárnyalhat a fantáziája. Közben Sanya úgy döntött, elhagyja a fővárost, és visszatér szülővárosába, Hajdúszoboszlóra, ahol most megnyitja A BÜFÉ nevű vendéglátóhelyet. Ez a kis kemencés kioszk a Csanády Borház területén található, a brand és a weboldal már régóta készen áll. Ha valaki arra jár, ne hagyja ki a lehetőséget, mert izgalmas ízek és különleges élmények várják!

Télen heti három napon várjuk vendégeinket, emellett tematikus hétvégék és kreatív workshopok színesítik programkínálatunkat. Különleges adventi vásárunk is megrendezésre kerül, amely után újévkor kemencében sült malac és lencse várja az ínycsiklandó ízek kedvelőit. Január végén disznótoros rendezvényre invitáljuk az érdeklődőket, februárban pedig a Bálint-nap romantikus hangulatát idézzük meg. Márciusban forradalmi kolbászkóstolóval készülünk, ahol új ízekkel ismerkedhetnek meg a látogatók. Amint beköszönt a tavasz, elindítjuk film és étel sorozatunkat, ahol kultikus filmek mellé ínycsiklandó falatokkal várjuk a közönséget. Nyit a sörkert is, és kertmozi élményeinkkel szórakoztatjuk a nézőket. Budapest sem marad ki a jóból: szombatonként a Fény utcai piacon találkozhatunk Sanyával és az ő ínycsiklandó kolbászainak különlegességeivel, valamint hamarosan egy kolbászos sörsarok is nyílik a főváros szívében, A Büfé égisze alatt.

Related posts