A túrós császármorzsa egy igazi ínycsiklandó különlegesség, amely a magyar konyha egyik ékköve. Ezt a laktató desszertet a lágy túró, a tojás és a vanília harmonikus elegye alkotja, melyet finomra morzsolt tésztával készítenek. Az elkészítése során a tojá
A szilvákat alaposan megmossuk, majd gondosan kimagozva és kedvünk szerint darabolva egy lábasba helyezzük őket. A gyümölcs mennyiségéhez viszonyítva körülbelül a felét cukorral édesítjük, hogy a szilva természetes, enyhén savanykás íze megmaradjon. Közepes lángon kezdjük el főzni, időnként megkeverve a masszát. Ekkor jöhetnek a fűszerek is, amelyek még inkább kiemelik az ízeket. Folyamatos rotyogtatás mellett várjuk, hogy a gyümölcs szemek összeesjenek, és a leve egy kicsit besűrűsödjön, de a darabos állag megmaradjon, így egy dzsemhez hasonló textúrát kapunk, nem pedig egy teljesen sima lekvárt. Miután elkészült, levesszük a tűzről, és tálalásig pihentetjük.
Először is, a tésztához a tojásokat gondosan szétválasztjuk, a sárgáját egy tágasabb tálba helyezve, míg a fehérjéket félretesszük egy másik edényben. A tálba mérjük a lisztet és a túrót, majd hozzáadjuk a cukrot, a barnított vajat és a sima vajat. Fokozatosan, apránként öntjük hozzá a tejet, miközben folyamatosan keverjük, hogy egy sűrű, de mégis könnyen kezelhető tésztát kapjunk. A masszát érdemes egy rövid ideig pihentetni – akár a hűtőszekrényben is, hogy az ízek jobban összeérjenek. A sütés előtt a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan, hogy megőrizzük a levegősségét, a habot a tésztához forgatjuk.
A sütéshez egy jó vastag aljú serpenyőt melegítünk fel, majd egy kis vajat olvasztunk benne, hogy kellemes ízt adjon az ételnek. A felhabosított tésztából egy adagot a serpenyőbe teszünk, és ügyesen eloszlatjuk, hogy egyenletes réteget kapjunk. Közepes lángon sütjük, amíg az alja gyönyörű aranybarnára pirul, majd óvatosan megfordítjuk, hogy a másik fele is szépen megsüljön. Végül a spatula segítségével a tésztát nagyobb darabokra vágjuk, így könnyen tálalható lesz.
A tökmagmorzsa elkészítése során először a vajat, a lisztet, a cukrot és a durvára vágott tökmagokat alaposan összegyúrjuk, hogy egy omlós, morzsás állagú tésztát kapjunk. Ezt a masszát egy tömbbé formáljuk, majd betesszük a fagyasztóba, hogy jól megdermedjen. Amikor kellően lehűlt, nagy lyukú reszelőn lereszeljük a tésztát. A reszelt morzsát sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk, és a már 170 °C-ra előmelegített sütőben körülbelül 6-8 perc alatt, aranybarnára sütjük. A kész morzsát ezután teljesen hagyjuk kihűlni, hogy megőrizzük ropogós textúráját.
A frissen sült császármorzsát tálaláskor egy gazdag halomként helyezzük a tányérra, amelyhez ízlés szerint melegen vagy hidegen adhatunk szilvajamot, akár a tetejére, akár mellé. A desszertet bőségesen megszórjuk ropogós tökmagmorzsával, ami különleges textúrát ad neki, majd frissen reszelt citromhéjjal koronázzuk meg az élményt. Azok számára, akik az édes ízeket kedvelik, porcukorral is gazdagíthatják a tálalást.




